Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2006

Το αφιερωνω στους "απολιτικ" νεους και νεες

ΤΟ κειμενο δεν ειναι δικό μου .Το εκλεψα απο το My word γιατι μου αρεσε .

Πάταγα το παίδι μου στο στήθος μέχρι που ξεψύχησε»

Όποιος παρακολούθησε την πρεμιέρα της εκπομπής της κυρίας Στεφανίδου είχε την ευκαιρία να αντικρίσει την ανατολή νέων τηλεοπτικών ηθών στην ελληνική τηλεόραση.
Ποτέ ως σήμερα καμία εκπομπή και κανένας παρουσιαστής δεν δοκίμασε να παραβιάσει με τρόπο τόσο απροκάλυπτο την πολύπαθη τηλεοπτική και δημοσιογραφική -αν αυτές οι εκπομπές διεκδικούν ακόμη τον τίτλο των «δημοσιογραφικών»-δεοντολογία.
Ποτέ ξανά δεν έχει συμβεί να παρουσιάζεται ως θέμα εκπομπής όχι ίσως η πράξη της παιδοκτονίας ή οποιαδήποτε άλλη αποτρόπαια πράξη, αλλά η ίδια η παιδοκτόνος. Πράγματι, η γυναίκα αυτή φαινόταν να άγεται έντεχνα στον διασυρμό από την ικανότατη παρουσιάστρια, που διαχειριζόταν τα συναισθήματα της «προσκεκλημένης» της με τρομακτική εξουσιαστική δεινότητα.
Οι ερωτήσεις Αληθινό θέμα, λοιπόν, της εκπομπής δεν ήταν ούτε καν η πράξη, αλλά το ίδιο το πρόσωπο του θύτη, που έδιδε περισσότερο την εντύπωση ενός κοινωνικά και ηθικά αβοήθητου προσώπου, βυθισμένου στη σιωπηρή απελπισία, παρά την εντύπωση μιας αιμοσταγούς φόνισσας.
Για την αντιστροφή αυτής της εικόνας, όμως, φρόντισε η παρουσιάστρια της εκπομπής, επιμένοντας να ρωτά την «προσκεκλημένη» της για τον τρόπο με τον οποίο δολοφόνησε το παιδί της και για τα συναισθήματα που συνόδευαν την εγκληματική παραφορά που την κατέλαβε όταν διέπραττε το έγκλημά της.-«Που το χτύπησες;», ρώτησε η παρουσιάστρια.-«Το πάτησες εδώ, στο στήθος;», επιμένει η παρουσιάστρια.-«Δεν πέθανε αμέσως, το έβαλα στην κούνια... Μετά δεν κουνιόταν, είχε πεθάνει...», απαντά η παιδοκτόνος.
Όταν μάλιστα η παρουσιάστρια κάλεσε την παιδοκτόνο να αντικρίσει τη φωτογραφία του δολοφονημένου βρέφους, καλώντας την να της εκθέσει τα συναισθήματά της, είχε κανείς την αίσθηση πως ο ηθικός αποτροπιασμός που ο θεατής καλούνταν να αισθανθεί μετατοπίστηκε απότομα από την πράξη της παιδοκτόνου στην πράξη της παρουσιάστριας.
Την ίδια στιγμή που η «προσκεκλημένη» της εκπομπής ήταν έτοιμη να λιποθυμήσει -αν όχι να πνιγεί από τους κόμπους των λυγμών της- το άκαμπτο, σαδιστικά τιμωρητικό ύφος της κομψής παρουσιάστριας ήταν ενδεικτικό της κοινωνικής αλλά και βαθιά πολιτικής διάστασης που αναδεικνύεται από το περιεχόμενο της εκπομπής της.
O φακός Ο τηλεοπτικός φακός ζούμαρε πότε στο άψογα μακιγιαρισμένο πρόσωπο της παρουσιάστριας και πότε στο πρόσωπο της παιδοκτόνου, που πάνω του ήταν ζωγραφισμένο όλο το ψυχικό και σωματικό της βάσανο. Και έτσι, η ιδέα που έστω υπόρρητα καλείται να συμμεριστεί ο τηλεθεατής από τη μετάδοση μιας τέτοιας εκπομπής είναι βέβαια πώς μια ευειδής, εύπορη, επιτυχημένη, προβεβλημένη γυναίκα είναι απόλυτα φυσιολογικό να ελέγχει και να διοχετεύει προς τα εκεί που επιλέγει (δηλαδή προς το αδηφάγο κυνικό κοινό της τηλεοπτικής αρένας) με όποιο τρόπο επιλέγει (δηλαδή με εκβιασμένη συγκινησιακή φόρτιση, που την επιτείνουν αναπαραστάσεις του εγκλήματος και η τρομώδης μουσική) τα αισθήματα μιας γυναίκας σε ολοφάνερη ψυχική και διανοητική σύγχυση, άπορης, πρώην έγκλειστης, υπαίτιας για ένα αποτρόπαιο αδίκημα.
Είναι φανερό πως στο βασίλειο του τηλεοπτικού δαρβινισμού τα δάκρυα ενός τέτοιου προσώπου δεν είναι ανθρώπινες εκδηλώσεις (αφού εκκρίνονται βέβαια από τα μάτια μιας παιδοκτόνου στην οποία δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται από τους τηλεοπτικούς της οικοδεσπότες η ανθρώπινη ιδιότητα), αλλά ουσίες που εύκολα στερεοποιούνται για να πάρουν τη μορφή χρυσών νομισμάτων που γεμίζουν το πουγκί των τηλεθηριοδαμαστών.

το κειμενο αυτο το βρηκα και μου αρεσε .Δεν μπορω παρα να τα αφιερωσω σε ολους αυτους/τες
- που κριτηκαρουν απο τον καναπε εκ του ασφαλούς ,
- που ρεμβαζουν τον Θερμαικο πινοντας φραπε,
- στους μονογαμικούς και ψηφοφορους του Ψωμιαδη ,
- που τρεχουν σε μπαρακια με ινδικη "ΕΘΝΙΚ" χωρις να εχουν ακουσει ποτε ελληνικη Εθνικ,
- που εκστασιάζονται απο τα θεαματικα σκουπιδια του Κινηματογραφου ,
- που θυσιάζονται για τα παιδία τους αλλα τα σκοτωνουν στο ξυλο οταν λερωσουν την καλη κουρτινα στο σαλονι ,
- στους βολεμενους Δημοσιους Υπαλληλους με οικολογικη συνειδηση ,
- και σε ολους αυτους που παρακολουθουν τα τηλεοπτικα σκουπιδια (Νικολουλη -Ευαγγελατο - Χατζηνικολαου - κλπ)

ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

" ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ "