Τετάρτη, Μαρτίου 07, 2007

ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ


Έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η πολιτική της ΝΔ για την υγεία - όχι μόνο δεν έχει επιλύσει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το σύστημα υγείας στη χώρα μας αλλά αντίθετα η όλη κατάσταση στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί και τα προβλήματα που υπάρχουν δεν επιλύονται από τη ΝΔ αλλά μετατίθενται για το μέλλον.

Ωστόσο, προεκλογικά η ΝΔ είχε δεσμευθεί μέσω του προγράμματος της για μια σειρά παρεμβάσεων στο χώρο της υγείας, δίχως όμως μετεκλογικά να «θυμάται» τι είχε υποσχεθεί στους πολίτες για να τα εφαρμόσει.


Έτσι η ΝΔ προεκλογικά έλεγε:
[1] «Καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή»
Όμως η σημερινή πραγματικότητα λέει ότι:
Δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο η εφαρμογή του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, ούτε και οι υποστηρικτικές ενέργειες που προαπαιτούνται (μηχανογράφηση Ταμείων, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας κ.α.) για την υλοποίηση του μέτρου.
[2] «Δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας και μετατροπή πολυϊατρείων ΙΚΑ σε Αστικά Κέντρα Υγείας».
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι:
Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, μόνο τέσσερα κέντρα υγείας αστικού τύπου έχουν γίνει και κανένα πολυϊατρείο του ΙΚΑ δεν έχει μετατραπεί σε αστικό κέντρο υγείας.
[3] «Καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός».
Αντί αυτού:
Η καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού έχει παραπεμφθεί στις προεκλογικές καλένδες της ΝΔ, αφού δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού και τη δημιουργία του απαραίτητου αριθμού οικογενειακών γιατρών.
[4] «Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ μετατρέπονται σε αυτοτελή κρατικά νοσοκομεία ή παραρτήματα νοσοκομείου».
Αντί αυτού:
Κανένα νοσοκομείο του ΙΚΑ δεν έχει μετατραπεί σε αυτοτελές κρατικό νοσοκομείο ή παράρτημα νοσοκομείου του ΕΣΥ.
[5] «Κατάρτιση νέου Υγειονομικού Χάρτη».
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι:
Η ΝΔ απέσυρε τον Υγειονομικό Χάρτη, που είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ, δίχως να τον έχει αντικαταστήσει έως και σήμερα, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια αναποτελεσματική διαχείριση των δοµών της Δημόσιας Υγείας και ενημέρωση.
[6] «Κατάργηση των πολύκλινων δωματίων νοσηλείας, ώστε κάθε νοσοκομείο να διαθέτει μόνο δωμάτια νοσηλείας από 1-4 κλίνες και τοποθέτηση σε κάθε δωμάτιο του απαραίτητου ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού όπως και συστήματος κλιματισμού».
Η πραγματική εικόνα όμως είναι ότι:
Η ΝΔ διατήρησε τα πολύκλινα δωμάτια νοσηλείας και δεν υλοποίησε την υπόσχεση της για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών νοσηλείας.
[7] «Αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος ελλείψεως ΜΕΘ μέσω προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού και αύξησης των κλινών ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο της Ε.Ε.»
Η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι:
Πάνω από 150 κρεβάτια στις ΜΕΘ όλης της χώρας παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αντ’ αυτού συνεχίζει τη νοσηλεία ασθενών στις ιδιωτικές ΜΕΘ.
[8] «Τα νοσοκομεία υποβάλλονται σε συνεχή έλεγχο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε συστηματικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης τους, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων κόστους – παραγωγικότητας».
Αντί αυτού:
Καμία πολιτική για τον έλεγχο της ποιότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας των νοσοκομείων δεν έχει υιοθετηθεί από τη κυβέρνηση της ΝΔ, με συνέπεια οι παρεχόμενες υπηρεσίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ να απέχουν έτη φωτός από τις προσδοκίες των πολιτών και τα χρέη των νοσοκομείων να έχουν «εκτιναχθεί στα ύψη» για τη περίοδο 2004-2007, υποθηκεύοντας στην ουσία το μέλλον των δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα.
[9] «Έλεγχος όλων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της χώρας, σχετικά με ζητήματα τήρησης των προβλεπόμενων προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας καθώς και συνεχής έλεγχος της ποιότητας των υπηρεσιών τους».
Η αληθινή εικόνα είναι όμως ότι:
Η ΝΔ, επί τρία έτη, άφησε τον ιδιωτικό τομέα να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και επεκτατικά, δίχως αυστηρό έλεγχο και εποπτεία αναφορικά με την τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας καθώς την ποιότητα των υπηρεσιών τους.
[10] «Προκηρύσσονται όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας νοσηλευτικού προσωπικού και ενισχύονται με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό οι οικονομικές υπηρεσίες και τα τμήματα λογιστηρίου, προμηθειών και αποθηκών».
Η πραγματικότητα είναι όμως ότι:
Οι μέχρι σήμερα προκυρησόμενες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχονται σε περίπου 2.500-3.000, όταν τα οργανικά κενά στα νοσοκομεία της χώρας υπερβαίνουν τις 15.000, ενώ για διοικητικό προσωπικό οι προκηρύξεις που έχουν γίνει είναι αθροιστικά ελάχιστες.
[11] «Καθιέρωση του διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, υποχρεωτική εκπόνηση και δημοσίευση Ισολογισμού και συγκεκριμένων απολογιστικών στοιχείων ανά έτος και ενίσχυση με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό των οικονομικών υπηρεσιών και των τμημάτων λογιστηρίου, προμηθειών και αποθηκών.
Αντί αυτού:
Η πλειονότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν διαθέτει διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, αν και η πλειονότητα αυτών διαθέτει τη κατάλληλη υποδομή για την εφαρμογή του και ένα στα τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν δημοσιεύει ισολογισμό.
[12] «Πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ με τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ταχύτατης διακομιδής ασθενών πλήρως εξοπλισμένων και επανδρωμένων με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό».
Η σημερινή κατάσταση είναι:
Το ΕΚΑΒ να αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού (άμεσα απαιτούνται 350 διασώστες) και εξοπλισμού.

1 Comments:

At 2:01 π.μ., Blogger eroessa said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ...ΣΧΕΤΙΖΕΣΑΙ ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΕΑΠ;
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΔΟΜΗΜΕΝΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΟΥ, ΣΤΑΘΗΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home