Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2006

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Εδώ Πολυτεχνείο... 17 Νοέμβρη »
Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής της καταληψης
Oι φοιτητές απο όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος συνειδητοποιήσαμε πως τα προβλήματά μας, σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του Εκπαιδευτικού συστήματος, δεν λύνονται χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής καταστάσεως.
Αρχίζοντας έτσι πολιτικό αγώνα οι φοιτητές και οι Έλληνες εργαζόμενοι, που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω τους και να αγωνισθεί μαζί τους ως την τελική νίκη.
1.Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων θεωρούμε την άμεση παύση του τυραννικού καθεστώτος της Χούντας και την παράλληλη εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας.
2. Η εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας συνδέεται αναπόσπαστα με την τεχνική ανεξαρτησία από τα ξένα συμφέροντα, που χρόνια στήριζαν την τυραννία στη χώρα μας. Η πλατιά κινητοποίηση του ελληνικού λαού κι η εκδήλωση συμπαράστασης απο όλες τις γωνίες της Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επεχείρησαν να μας δυσφημήσουν.
Ελληνικέ λαέ,
ο αγώνας γύρω από τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία σήμερα συνίσταται στις άμεσες μαζικές διεκδικήσεις, στα οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά σου προβλήματα με απεργιακούς αγώνες, με μαζικές κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια, με προοπτική τη γενική απεργία για την ανατροπή της Δικτατορίας.
Η παρουσία μας εδώ αποτελεί κέντρο συσπείρωσης, κινητοποίησης και μαζικοποίησης του λαϊκού αγώνα.
Όλοι ενωμένοι στον αγώνα για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία


Το χρονικό της εξέγερσης
- Oι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν στις 14 Φεβρουαρίου 1973 ενάντια στο Ν. 1374, που θέλησε να περάσει η χούντα και αναφερόταν στην υποχρεωτική στράτευση των φοιτητών που ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.
-Η αστυνομία παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο συνέλαβε 11 φοιτητές, ενώ άλλοι 100 τουλάχιστον αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να στρατευθούν.
- Εννιά μέρες μετά τα πρώτα γεγονότα, στις 23 Φλεβάρη η κατάληψη της Νομικής κατέληξε στη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, γεγονός όμως που αντί να κάμψει την αγωνιστικότητα των φοιτητών την ενισχύει.
-Στις 4 Νοεμβρίου το μνημόσυνο του Γέρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε μια τεραστια διαδήλωση. Η αστυνομία ανίκανη να αντιδράσει πυροβολεί στον αέρα.
-Την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, η ψευδής είδηση ότι οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο συγκρούονται με την αστυνομία, προκαλεί την αντίδραση της Νομικής.
-Συγκροτείται διαδήλωση η οποία σπάει τον κλοιό της αστυνομίας και μπαίνει στο Πολυτεχνείο. Αποφασίζεται αρχικά αποχή και τελικά κατάληψη του Ιδρύματος. Το απόγευμα με αποφαση της Γενικής Συνελευσης των Πολιτικων Μηχανικων συγκροτειται Συντονιστικη επιτροπη και κλεινει την Πορτα του Πολυτεχνειου .
- Ακούγονται τα πρώτα συνθήματα ,<Ψωμί-παιδεία-ελευθερία>, <20%> και <Κάτω η χούντα><Ανεξαρτησια -Λαικη Κυριαρχια> <Λαε μην προσκυνας> <3,60>

-Στις 15 Νοεμβρίου, αρχίζει να εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου στους 1.050 χιλιόκυκλους. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία και για πρώτη φορά δημιουργείται η πεποίθηση ότι η χούντα μπορεί να πέσει.
-Ταυτόχρονα οι συνελεύσεις δίνουν και το ιδεολογικό στίγμα του αγώνα. Την ολη κατασταση ΔΕΝ ελεγχει πια η ΕΦΕΕ. Καταλαμβανονται οι Σχολες Θεσσαλονικης -Ιωαννίνων-Πατρας .
-Οι συνελευσεις εκλεγουν Συντονιστικές Επιτροπες Αγωνα. Η κατασταση ειναι Εκρυθμη . Την σπιθα δινει η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8 πρωινη εκδοση ( επισημη εφημεριδα της φοιτητικης Οργανωσης του ΚΚΕ ) που καταδικάζει την κινητοποιηση χαρακτηριζοντας τους φοιτητες Αναρχο φασιστες Προβοκάτορες .
-Την Πέμπτη 15 Νοεμβριου το μεσημερι νέες συνελευσεις αμφισβητουν την νομιμοτητα της ΕΦΕΕ -Κόσμος αρχιζει να προσέρχεται στο χωρο με τροφιμα κουβερτες .Τανκς που ξεκινουν απο την Μοναδα Υμητου σαμποταρονται στην Πλατεια της Αγιας Παρασκευης με κουβερτες στις Ερπυστριες . Κλεινουν τα Διοδια Ελευσινας απο Μεγαριτες κατοικους .Ανακαλουνται οι αδειες των στρατιωτων.
-Αμερικανοι στρατιωτικοι κάνουν την εμφανιση τους σε Δημοσια κτηρια (ΥΕΝΕΔ- ΕΙΡΤ)-Οι Αμερικανικες βασεις τιθονται σε Συναγερμο .Κλεινουν οι Πρεσβειες μας στις περισότερες Πρωτευουσες της Ευρωπης .Ανακοινωση του ΠΑΚ -της Ενωσεως Κεντρου της ΕΔΑ και του ΚΚΕ εσωτ. υπερ της κινητοποιησης .Σιγη ιχθυος απο ΕΡΕ και ΚΚΕ .
-Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου η κατάληψη έχει εξελιχθεί σε εξέγερση. Το καθεστώς επιτίθεται στο πλήθος με γκλομπς δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ για να το διαλύσει. Διαδηλώσεις Ελληνων σε Παριση -Λονδινο -Ρωμη -Στοκχολμη -Νεα Υορκη -Βανκουβερ- Μιλανο -Βενετια-Μοαναχο -Φρανκφουρτη. Αυθορμητα λαός προσερχεται στο χωρο του Πολυτεχνειου με φαρμακα -Γινεται εκκληση για ιατρικο προσωπικο .Σταση μοναδων Πυροσβεστικης που αρνουνται να χτυπησουν με μανικες τους διαδηλωτες . Η Χουντα αποφασιζει την διακοπη των δρομολογιων του ΟΣΕ-Προσπαθεια επεμβασης της Αστυνομιας Πολεων στην Πατρα αποτυγχανει -Ενας νεκρος απο σφαιρα στην Πατρα .
-Εκτεταμενη χρηση Δακρυγονων απο Αυρες σε ολο σχεδον το κεντρο της Αθηνας . Διαδηλώσεις σε ολη την Αθηνα χωρις κατευθυνση .Όσοι μένουν στα οδοφραγματα ανάβουν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα . Στον Ευαγγελισμο που μεταφερονται τραυματιες γινεται εφοδος Χωροφυλακων και ΕΣΑτζιδων - Πληθος που συγκεντρωνεται χτυπιεται αλλυπητα .
-Με την αστυνομία ανίκανη να εισέλθει στο Πολυτεχνείο αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού. Τρία άρματα μάχης που κατεβηκαν απο την Μοναδα Διονυσου λαμβάνουν θέση στις πλαϊνές και στην κεντρική είσοδο. Η έκκληση της Συντονιστικής Επιτροπής για διαπραγματεύσεις απορρίπτεται. Ο πρυτανης τοποθετει το αυτοκινητο του στην Πυλη . Το BBC διακοπετει το προγραμμα του και μεταδιδει εικονες απο την Αθηνα -Θεσσαλονικη .

Στις 17 Νοεμβρίου, στις 3 τα ξημερώματα, το τανκ λαμβάνει εντολή να εισβάλει στο Πολυτεχνείο. Πέφτει στην πύλη παρασέρνοντας τους φοιτητές που ήταν πάνω σε αυτή. Τα ΛOΚ, η αστυνομία και οι μυστικοί εισβάλλουν στο Πολυτεχνείο και κυνηγούν τους φοιτητές.

Oι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών τους προσφέρουν άσυλο. Η δικτατορία δηλώνει 34 νεκρούς και 840 συλλήψεις.
Με τη μεταπολίτευση δηλώθηκαν άλλες 21 τουλάχιστον περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού και τουλάχιστον 2.400 συλλήψεις.
Πολλοί φοιτητές φοβούμενοι την σύλληψη, αν και βαριά τραυματισμένοι, αρνούνται τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.
Στις 25 Νοεμβρίου ο Γ. Παπαδόπουλος ανατρέπεται με πραξικόπημα.
O Ιωαννίδης που τον «διαδέχεται» επιβάλλει ένα ακόμα σκληρότερο καθεστώς.
Στις 24 Ιουλίου 1974 η δικτατορία πέφτει...

3 Comments:

At 5:32 π.μ., Blogger Χαρυβδιςς said...

μπραβο καποιος -οι πρέπει να συντηρήσουν τη μνημη...τα καναλια απαξιουν,τα σχολειά ...σκασιλα τους...οι περισσοτεροι απο μας στη γωνια η στη πολυθρονα του γραφειου μας

 
At 9:32 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για να μαθαίνουμε κι εμείς οι πιο νέοι.
Καλησπέρα

 
At 3:16 π.μ., Blogger dimitris said...

μου θυμίσατε τους "καυγαδες" με την κόρη μου .
====
Το θεμα δεν ειναι να σταματήσετε σε αυτα που λεω εγω Εστω και αν δεν εχω Πατερναλιστική προθεση
=
το θεμα ειναι να μαθετε μόνοι σας την Ιστορία και σταθείτε κριτικα απέναντι στο παρελθόν .
====
Διαβαστε - γινετε κατοχοι γνωσης
και συγκρουστειτε οχι στα πλαισια μιας ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΓΕΝΕΩΝ αλλα στα πλαισια ενοσ γονιμου διαλογου γενεων

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home