Δευτέρα, Νοεμβρίου 06, 2006

3 - Νοεμβρη 1968 = μια μερα που δεν πρεπει να ξεχασθει (2)

Ο Γ. Παπανδρέου συνελήφθηκε στις 21-Απριλίου 1967 από την Χούντα και τέθηκε σε περιορισμό στο σπίτι του στο Καστρί όπου και πέθανε στις 1-Νοεμβρίου 1968.
Η κηδεία του στις 3-Νοεμβρίου 1968 από τη Μητρόπολη της Αθήνας αποτέλεσε ορόσημο στον αντιχουντικό αγώνα, καθώς συγκέντρωσε πολύ κόσμο και έγινε αφορμή για την πρώτη μαζική λαϊκή διαμαρτυρία κατά της δικτατορίας.
Παρόλα τα πρωτοφανή αστυνομικά και στρατιωτικά μέτρα , την απαγόρευση της συγκέντρωσης πάνω από 10 άτομα , την εμφάνιση Τανκς στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια , τις μαζικές προληπτικές συλλήψεις από την προηγούμενη μέρα (πάνω από 2.000 άτομα στην Αθήνα ) , την διακοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ , ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΘΟΣ συγκεντρώθηκε στην Μητρόπολη και αψηφώντας την Χούντα συνόδευσε το Γέρο της Δημοκρατίας μέχρι την τελευταία κατοικία του .
Τα μαζικά μέσα ενημέρωσης του Εξωτερικού μετέδωσαν πρώτη την είδηση με σχόλια εντυπωσιασμού για την αποφασιστική συμπεριφορά των Ελλήνων Δημοκρατών .
Ορισμένες Πρεσβείες στο Εξωτερικό τοποθέτησαν την Ελληνική Σημαία μεσίστια με αποτέλεσμα την επόμενη να ξεκινήσει ένα πογκρόμ διώξεων κατά των πρεσβευτών μας .
ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ